Ste seznanjeni s podatkom, da skoraj polovica svetovne populacije odraslih občasno smrči? Med njimi pa je celo četrtina takšnih smrčačev, ki to počnejo prav vsako noč. Problem je torej kar obširen, z njim pa imajo opravka predvsem moški.

Na svetu je več kot 300 naprav, ki so registrirane za zdravljenje smrčanja. Nekatere med njimi poskrbijo za odpiranje nosnic, druge vam med smrčanjem pomagajo vbrizgavati t. i. stimulans. Večina od teh naprav je žal neuspešnih. Zakaj? Ker vas s svojim delovanjem zbujajo, ko se zbudite in ponovno zaspite, pa se smrčanje največkrat nadaljuje.

Kakšne težave imajo lahko ljudje, ki smrčijo?

Neprijetne zvoke smrčanja povzroča obstrukcija nosnih poti, in sicer v trenutku, ko zrak potuje iz ust skozi nos ter obratno. Zvok smrčanja se zgodi takrat, ko strukturi udarjata ena ob drugo.

Ljudje, ki smrčijo, imajo lahko slabši mišični tonus v jeziku in grlu. Ponavadi smrčijo ljudje s prekomerno težo ali krajšim vratom, smrčanje lahko povzročajo celo ciste ali tumorji. Smrčijo tudi ljudje, ki se soočajo z obstrukcijo nosnih poti. Zožitve in odebeljena sluznica povzročajo, da gre zrak težko skozi, posledica je torej neprijeten zvok smrčanja.

Smrčanje ogroža spanec drugih

Ustrezno rešitev za smrčanje je treba slej ko prej poiskati, in to zaradi več razlogov. Smrčanje je namreč iz družbenega pa tudi zakonskega vidika lahko zelo resen problem, predvsem zato, ker z njim lahko ogrožate spanec drugih.

Smrčanje krati spanec partnerja
Smrčanje je težava tudi za partnerja, saj krati njegov spanec.

Smrčanje je prav tako lahko velika težava iz zdravstvenega vidika. Moti namreč spalni ciklus ter otežuje kakovosten počitek in spanje. V najhujšem primeru lahko povzroči celo obstruktivno spalno apnejo. To je pojav, ko se glasnemu smrčanju pridružijo še občasne motnje dihanja.

Učinkovito rešitev za smrčanje boste najhitreje našli tako, če boste pred tem ugotovili, kaj vaše smrčanje sploh povzroča. Ali je to alergija sinusov, infekcija, adenomi, polipi, deformacija tkiv in tonsil ali kaj drugega. Vsekakor vam svetujemo, da v primeru večje težave s smrčanjem obiščete svojega osebnega zdravnika, ki vas bo pregledal in po potrebi napotil k specialistu.

Kako si lahko pomagate sami?

Dobra rešitev za smrčanje je, na primer, da spremenite način življenja ter se pričnete ukvarjati s športom. Na ta način boste krepili oziroma ohranili mišice ter shujšali, če imate preveč kilogramov.

Izogibajte se predvsem tabletam za spanje, pred spanjem ne pijte alkohola ter se vsaj tri ure pred spanjem izogibajte večjim obrokom. Vzpostavite dober ritem spanja. Priporočamo vam, da hodite spat ob deseti uri zvečer, če je le mogoče – vsak dan. Pazite, da imate med počitkom in spanjem vzglavnik približno 4 centimetre visoko. To je najboljša lega za glavo med spanjem.

Čeprav se boste držali vseh zapovedi za zdrav način življenja, obstaja verjetnost, da ne boste prenehali smrčati. Kot že omenjeno je v takšnem primeru najbolje, da se posvetujte z osebnim zdravnikom. Ta vas bo po potrebi napotil na nadaljnje preiskave, kjer bodo specialisti ugotovili, v čem točno je vzrok smrčanja. Predlagali vam bodo primerno rešitev za odpravo smrčanja, ki je v skrajnem primeru lahko tudi operacija.

Ne glede na to, ali boste smrčanje znali odpraviti kar sami ali vam bodo pri tem pomagali strokovnjaki, vam želimo, da je kakovost vašega počitka in spanca kar se da dobra. Od kakovosti spanca je namreč odvisno vaše zdravje, tako fizično kot duševno.

Comments are closed.