Poletje bo vsak čas tu, z njim pa dopust, počitek in odhod na počitnice, na morje. Je na poletne dogodivščine pripravljen tudi vaš avtomobil? Morda pa še spi svoje zimsko spanje?

V nadaljevanju članka smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako pripraviti avtomobil na toplejše vreme. Ne spreglejte!

5 nasvetov za varno vožnjo na morje

1. Zamenjajte zimske pnevmatike za letne. Najbrž že veste, da od 15. marca dalje vaš avtomobil ne potrebuje več zimskih gum in druge zimske opreme. Če se še vedno vozite z zimskimi gumami, je zdaj skrajni čas, da obiščete vulkanizerja in svojega jeklenega konjička preobujete v lahkotnejše obuvalo. Letne gume se namreč v suhih razmerah veliko bolj držijo ceste, zaradi nižjega kotalnega upora pa se bodo tudi manj obrabile ter poskrbele za manjšo porabo goriva.

2. Preglejte in zamenjajte metlice brisalcev. Če opažate, da vam metlice brisalcev ne služijo več tako, kot bi morale, jih brez obotavljanja zamenjajte. Led, sneg in nizke temperature so lahko odgovorne za to, da se metlice brisalcev poškodujejo, pri tem pa na steklu puščajo različne sledi in črte.

Avtomobilski brisalci
Pred odhodom poskrbite za brezhibnost avtomobilskih brisalcev.

3. Odpeljite se na servis avtoklime. Poletje je čas visokih temperatur in prav nihče si ne more več predstavljati vožnje na morje brez prijetne hladne sapice, ki pihlja iz avtomobilske klime. Na servisu bodo preverili, če klima še deluje in hladi ter jo po potrebi ustrezno očistili, razkužili, izpraznili in ponovno napolnili z novim plinom.

4. Ne pozabite na pranje avtomobila. Pozimi je bil vaš avtomobil izpostavljen mrzlemu vremenu ter mokrim in soljenim cestam. Velika verjetnost je tudi ta, da ga takrat niste prali tako pogosto, kot bi ga morali. Zato lahko različni kamenčki in morska sol na avtomobilu povzročijo rjavenje. Svoj avto odpeljite v avtopralnico, kjer bodo poskrbeli za temeljito čiščenje avtomobila. Seveda pa se tega opravila lahko lotite tudi sami.

5. Prav tako vam svetujemo, da poskrbite še za pospravljanje kabine in prtljažnika, preverite delovanje luči in tlak v pnevmatikah. Nenazadnje pa ne bo odveč tudi to, da testirate zavore in pregledate akumulator ter različne tekočine v avtomobilu.

Želimo vam srečno in varno pot na morje!

Comments are closed.