Vsako leto se pojavijo novi trendi, ki naj bi nam pomagali izgubiti odvečne kilograme bolj učinkovito in bolj preprosto kot stari. Pri tem nastajajo nove diete in novi programi vadbe, ki jih »izumijo« znane osebnosti, najboljši fitnes trenerji, priznani strokovnjaki za prehrano. Ti postanejo hitro priljubljeni, saj ljudje večinoma radi sprejemajo novosti, s katerimi so v koraku s časom.

Na čem je temeljilo hujšanje v preteklem letu?

Najprej se nekoliko ozrimo v preteklo leto, kajti tudi lanski trendi bodo še vedno modni. Nenazadnje običajno traja nekaj časa, preden se uveljavijo po vsem svetu, torej tudi v Sloveniji. Na področju vadbe bil en trend za hujšanje posnemanje vsakdanjih težkih aktivnosti, na primer odmetavanja snega, nošenja vrečk s špecerijo …

Drugi, še večji hit, je bila vadba z lastno težo, torej vadba brez uteži in drugih pripomočkov, kjer se kot utež uporablja kar lastno telo. Vsi so delali počepe, sklece, vzgibe in podobno.

Tretji hit pa se je vlekel še iz leta 2015 in bo verjetno priljubljen tudi še v prihodnje: gre za HIIT ali visoko intenzivno intervalno vadbo. S to hitro dvignemo srčni utrip in ni je potrebno izvajati dolgo, včasih je že deset minut povsem dovolj. Gre za kombinacijo težke vaje na robu zmogljivosti (na primer vojaški poskoki), ki ji sledi zelo lahka vaja ali celo počitek – intervale ponavljamo.

Obeti in napovedi za 2017

Je hujšanje sploh še cilj? Vsekakor, če imate preveč maščobe, vendar pa cilj hujšanja ni več telo, ki je suho, temveč telo, ki ima dober mišični tonus. Lepotni ideali se spreminjajo in nihče več noče biti suh, temveč si vsi želimo tako imenovano športno postavo. Hujšanje, pri katerem izgubljamo maščobo z gibanjem in prehrano, se torej dopolnjuje z vajami za moč, ki gradijo mišično maso.

So na vidiku nove diete? Kot kaže, se hujšanja ne bomo več lotevali s stradanjem in odrekanjem posameznim živilom. Uveljavljajo se tako imenovane makro diete. Pri teh velja, da lahko jemo kar želimo, če se to sklada s tem, koliko makro hranil moramo zaužiti – koliko dnevne prehrane morajo predstavljati beljakovine, koliko ogljikovi hidrati in koliko maščobe.

Na hujšanje in gibanje pa bodo v letu 2017 imele še večji vpliv različne tehnološke naprave, s katerimi bomo lahko spremljali svoje dosežke in napredek. Športne ure ter zapestnice, pametne tehtnice in naprave za merjenje telesne sestave bodo ponujale vse več.

Kaj pa je tisto, kar bo počasi tonilo v pozabo? V ZDA že opažajo, da sta vse manj priljubljeni vadbi CrosFit (visoko intenzivna vadba, ki kombinira množico različnih športnih prvin) in spinning (vadba na sobnih kolesih).

Comments are closed.