V zadnjih letih stare in nove lastnike spletnih strani navdušuje platforma WordPress, ki si je odrezala pomemben kolač na svetovnem spletu. Če so sprva na WordPressu postavljali manjše strani in bloge pa je danes to zatočišče tudi tistim največjim.

In ne le spletne strani, uporabljajo ga tudi manj in bolj zahtevne trgovine. Prednost te platforme tiči v enostavni administraciji z nekaj malega truda pa si lahko lepo spletno stran postavimo popolnoma sami. Vsa navodila so na dosegu rok, le še čas si je potrebno vzeti. Je pa potrebno skrbeti tudi za vzdrževanje in redno posodabljanje. Zakaj?

1. Večja varnost

Na spletu na nas žal prežijo tudi nepridipravi in škodljiva programska oprema, virusi ter razni boti s škodoželjnimi nameni. Da bi se temu karseda dobro uprli in zajezili nevarnost je potrebno redno posodabljati jedro WP. WordPress skupnost šteje zares veliko članov in ogromno število spletnih strani.

Računalniški virus
Da bi se izognili virusom in botom, je treba WordPress redno posodabljati.

Prav zaradi tega imajo razvijalci na voljo množico koristnih podatkov s pomočjo katerih odkrivajo potencialne napake, ki ogrožajo sistem in jih tudi ažurno odpravljajo. To počnejo tako, da pripravljajo redne popravke in posodobitve katere pa moramo opraviti sami. Prej vedno preverimo na forumu odzive drugih uporabnikov ter tudi katere napake posodobitev odpravlja.

2. Nove funkcije in orodja

Ne gre pa zgolj za varnost spletne strani. Posodobitve prinašajo tudi darila oziroma bombončke v obliki novih funkcij in orodij. WordPress je dobesedno »živ« in se ves čas razvija ter izboljšuje v smeri, da svojim uporabnikom ponudi več.

Ob pomembnejših posodobitvah se vedno najprej prikaže osnovna stran z vsemi novitetami, čemu so namenjene, kje jih najdemo in kako jih uporabljamo. Z vsako novo ali izboljšano funkcijo se seveda olajša delo upravljavcem strani.

3. Kompatibilnost z vtičniki in grafično predlogo

Ne posodablja pa se zgolj jedro WP pač pa tudi vtičniki in grafične predloge. Na kar je potrebno še posebej paziti je dejstvo, da morajo posodobitve biti upoštevane z vseh treh strani. Lahko se namreč zgodi, da posodobimo WP jedro na zadnjo verzijo, žal pa nanjo niso pripravljeni nekateri vtičniki in grafične predloge kar lahko povzroči nedelovanje spletne strani.

Zato je zelo pomembno, da pred vsako posodobitvijo preverimo kompatibilnost in se posodobitev lotimo šele takrat, ko smo popolnoma prepričani. Torej, preverimo ali so vtičniki in grafična predloga posodobljeni v skladu z zadnjo različico WP jedra in šele nato posodobimo tudi to. Seveda pa prej obvezno naredimo tudi varnostno kopijo. Pri grafični predlogi bi bilo dobro razmisliti o child temi, saj omogoča, da z novimi posodobitvami ne izgubimo sprememb, ki smo jih v temi naredili.

4. Razhroščevanje

Tako kot je to primer na vseh področju računalniških programov se seveda tudi tukaj pojavljajo določeni hrošči, ki povzročajo manjše ali večje težave. Skupnost WP je ves čas na preži in o njih poroča zato lahko razvijalci zelo ažurno poskrbijo za manjše pakete posodobitev, ki te hrošče odpravljajo.

5. Hitrost delovanja

Vsi se zavedamo kako zelo pomembna je hitrost delovanja spletne strani. Ta namreč odloča o tem ali bodo obiskovalci zadovoljni ali pa raje šli kam drugam. Ta parameter je izjemno pomemben tudi za spletne iskalnike, ki na podlagi hitrosti nalaganja spletnega mesta ocenjujejo katera stran je bolj primerna za uvrstitev na vrh med zadetki iskanj.

Vsaka nova verzija WordPress jedra nosi s seboj tudi določene popravke glede tega. Stare verzije so mnogo počasnejše kar je enostavno dokazati s preprostim testom hitrosti preko kakšnega spletnega orodja. Hitrejše spletne strani beležijo več obiska in večjo prodajo.

Comments are closed.