Ste se kdaj spraševali, zakaj se URL naslov nekaterih spletnih strani prične s https://, medtem ko je večina drugih dostopna na povezavi http://? Naj vam za začetek namignemo, da dodatna črka »s« v angleščini pomeni »Secure«. Gre torej za zavarovano povezavo, kjer se celoten prenos podatkov vedno šifrira. Danes, ko je v spletnem svetu vse več vdorov, kraj podatkov, okužb spletnih strani in drugih zlorab, je varna povezava ključnega pomena.

Varno povezavo dosežemo z namestitvijo SSL certifikata na izbrano domeno. Poznamo tako brezplačne kot plačljive certifikate. Priporočamo odločitev za enega izmed slednjih, saj takšne certifikate izdajajo verodostojne in zaupanja vredne globalne organizacije, poleg tega pa imajo še nekaj drugih prednosti. Investicija v SSL certifikat ni visoka – osnovna »domenska« oblika je pri ponudnikih spletnega gostovanja na voljo že za dobrih 20 €.

V nadaljevanju navajamo 5 glavnih razlogov, zaradi katerih se splača odločiti za nakup in namestitev SSL certifikata.

1. Varnost podatkov

Ker je primarna funkcija SSL certifikata zagotavljanje varnosti podatkov, slednje navajamo kot glavni razlog za njegovo namestitev. Še posebej pomembno je certifikat namestiti na spletne trgovine in druga spletna mesta, kjer mora biti za varnost zasebnih in drugih občutljivih podatkov poskrbljeno na najvišji ravni.

Varnost podatkov
So podatki, ki vam jih pošiljajo vaši naročniki, zagotovo na varnem?

SSL certifikat poskrbi za to, da podatke lahko prebere le tisti, kateremu so namenjeni. Tehnologija temelji na principu ključev, s katerimi se podatki na začetku poti šifrirajo, na koncu pa dešifrirajo. Več podrobnosti o enkripciji podatkov s SSL certifikatom si lahko preberete na spletni strani http://www.vortex.si/ssl-certifikati.

2. Verifikacija domene / podjetja

Izdaja plačljivega SSL certifikata vključuje preverbo lastnika domene ali podjetja. Pri domenskem certifikatu gre zgolj za verifikacijo domene (lastnik domene na svoj domenski e-poštni račun prejme aktivacijsko povezavo), pri poslovnem in razširjenem certifikatu pa gre tudi za verifikacijo podjetja.

Poslovni SSL certifikat pomeni večjo stopnjo verodostojnosti spletnega mesta, saj zagotavlja, da za njim stoji preverjeno podjetje. Največjo stopnjo verodostojnosti pa predstavlja razširjeni SSL certifikat, kjer je preverjanja podjetja pred izdajo certifikata največ.

3. Večje zaupanje obiskovalcev

Povezava https://Morda se tudi sami uvrščate v tisto skupino, ki hitro opazi https:// spletni naslov. Morda celo nikoli ne pustite svojih podatkov ali opravite spletnega nakupa na spletnih straneh, katerih URL naslovi se pričnejo s klasičnim http://. Dejstvo je, da se omenjenega zaveda iz dneva v dan več spletnih uporabnikov.

Veliko študij je dokazalo, da se veliko ljudi še kako zaveda varne povezave. Največ jih prepozna zeleno naslovno vrstico z varnostno ključavnico in izpisanim imenom podjetja, kar omogoča zgolj razširjeni SSL certifikat. Vse več spletnih uporabnikov prek nezavarovane povezave ne želi opraviti nakupa v spletni trgovini.

4. Brez prikaza varnostnega opozorila

Brskalnik Google Chrome bo na nezavarovanih spletnih straneh – torej na tistih, ki ne bodo imele nameščenega SSL certifikata, kmalu pričel ob URL naslovu prikazovati varnostno opozorilo. Kot lahko vidite na spodnji sliki, se bo vsebina opozorila glasila »Not secure«.

Varnostno opozorilo v brskalniku Google Chrome

Mislite, da se bodo spletni uporabniki na obvestilo preprosto požvižgali in nadaljevali z obiskom takšne spletne strani? Lahko ste prepričani, da temu ne bo tako. Ta razlog je za namestitev SSL certifikata torej zagotovo eden izmed najpomembnejših.

5. Večja vidnost v spletnih iskalnikih

Povečanje spletne varnosti je v interesu korporacije Google. Zato so se že avgusta 2014 odločili, da bodo prisotnost SSL certifikata obravnavali kot pozitiven signal na uvrstitve spletne strani v njihovem iskalniku. Ne veste, kako med rezultati iskanj v iskalniku Google prehiteti konkurenco? Namestitev SSL certifikata vam pri tem lahko še kako pomaga.

Comments are closed.