Nakup klavirja zagotovo ni kar tako. Najprej morate vedeti, ali boste kupili popolnoma novega ali rabljenega. Istočasno morate razmišljati še o vrsti klavirja: akustični ali električni? Ker se obe vrsti ponašata s svojimi prednostmi, je odločitev še toliko težja.

Ko boste primerjali njuno ceno in postali pozorni na to, kako dobro je treba skrbeti za akustičnega in kako za električnega, je skoraj verjetneje, da se boste na koncu odločili za nakup električnega klavirja.

Električni klavir je priročnejši

V primerjavi s klasičnim je električni klavir precej manjši in tudi lažji. Velik je približno toliko kot npr. pianino. Posledično ga boste z ene lokacije na drugo veliko hitreje in lažje prenašali.

Električni klavir Yamaha Arius YDP S34
Električni klavir Yamaha Arius YDP S34.

Ena od večjih prednosti električnega klavirja je ta, da ni posebej občutljiv na temperaturne spremembe in vlago. Še zlasti pa je priročen zato, ker vam ga ni potrebno uglaševati.

Odlična izbira, če živite v večstanovanjskem bloku

Električni klavir za razliko od akustičnega ponuja možnost igranja na slušalke. To je predvsem dobrodošlo v večstanovanjskih blokih, kjer hitro z glasnim igranjem hitro vznemirite sosede.

Če živite v višjem nadstropju in boste morali klavir prenesti na kakšno drugo lokacijo, tudi pri tem zaradi njegove velikosti in teže ne bi smeli imeti pretiranih težav.

Prihranek pri denarju in času

Električni klavir ne potrebuje rednih servisov. Na ta način lahko prihranite kar nekaj denarja in ne nazadnje časa, ki ga raje izkoristite za vadbo.

Na trgu kakovosten električni klavir stane približno 1.000 evrov, a pri nakupu ne posezite kar po prvem, ki vam pride pod roke. Predvsem preverite izbiro tipkovnice, saj obstajajo v več različicah. Pozornost namenite tudi proizvajalcu oz. blagovni znamki.

In četudi ste si na začetku želeli imeti klasičen klavir in ste se kasneje raje odločili za električnega, ste z nakupom lahko zadovoljni, saj sta tako igranje kot zvok podobna kot pri akustičnem.

Comments are closed.