Nakup določenega glasbenega inštrumenta od nas zahteva kar nekaj pomembnih informacij, ki jih lahko poiščemo sami ali pa se o tem pogovorimo z izkušenimi osebami. V prispevku se bomo osredotočili na nakup klavirja.

Znano je, da se kupci klavirja pogosto soočajo s številnimi vprašanji. Zanima jih, kateri ponudnik je najprimernejši, koliko so pripravljeni odšteti zanj in kako ugotoviti, da je izbrani klavir dovolj primeren za njihove interese. Največja dilema pa je zagotovo ta, ali se odločiti za nakup klasičnega ali digitalnega klavirja.

Klasični akustični ali digitalni pianino?

Največja težava pri nakupu tega priljubljenega glasbila s tipkami je zagotovo ta, da se mnogi ne morejo odločiti, ali bi posegli po klasičnem ali digitalnem oziroma električnem klavirju.

Klasični klavir je znan po svojem posebnem čaru, je pa res, da so njegove cene za marsikoga vrtoglave. Cene se namreč gibljejo od nekaj tisoč evrov naprej. Pri tem nikakor ne nasedajte nizkim cenam, ki slej ko prej pokažejo, da ste kupili samo težak in zelo slab približek vrhunskega klasičnega klavirja.

Akustični pianino
Akustični pianino je dražji, a ima poseben čar.

Če se boste odločili za nakup klasičnega klavirja, boste morali nanj paziti. Imeti ga boste morali na primerni vlagi in temperaturi, skrbeti boste morali tudi za redno uglaševanje. V nasprotnem primeru bo klavir izgubil večino čara, vi pa morda voljo do igranja in nadaljnjega ustvarjanja.

Za digitalno različico klavirja pa je značilno, da se ne razglašuje, ni občutljiv na vlago in temperaturne spremembe. Digitalni pianino je običajno tudi precej lažji. Velika razlika med klasičnim in digitalnim klavirjem je prav tako v ceni, saj so slednji dosti cenejši. Električni klavirji imajo običajno vgrajen še metronom ter nudijo možnost igranja na slušalke in smemanja.

Prava izbira ponudnika

V prvi vrsti je poleg izbire vrste klavirja nadvse pomembna tudi izbira pravega ponudnika. Njegova naloga je, da vam klavirja ne bo le prodal, ampak vam bo pred nakupom dobro svetoval, prav tako še kasneje, ko se boste morda soočali z nepričakovanimi težavami.

Pri ponudniku ne pozabite pregledati prav vseh storitev, vključenih v nakup. Preverite, ali vam klavir prodajalec lahko dostavi, montira in podobno. Pri izbiri glasbila, kot je klavir, nikoli ne prisegajte na najnižje cene, temveč raje sledite kakovosti. Na dolgi rok se vam bo to zagotovo izplačalo.

Digitalni pianino
Digitalni pianino je zelo praktičen in cenejši.

Prodajalec klavirja naj ima v svoji ponudbi čim več klavirjev različnih znamk. Med najbolj priznanimi so na primer Petrof, Yamaha, Hyundai, Casio, Gewa, Kawai ter Steinway & Sons. Klavir preizkusite kar v trgovini. Tudi na ta način se boste lažje odločili, katera znamka vam najbolj ustreza.

Ne glede na to, ali si boste izbrali klasično ali digitalno oziroma električno vrsto klavirja, je najpomembneje predvsem to, da boste pri igranju napredovali, uživali in morda ustvarili tudi kakšno svojo, prav posebno melodijo.

Comments are closed.