Če razmišljamo o zelenih virih energije za ogrevanje sanitarne vode, je solarno ogrevanje gotovo prvo, na katerega pomislimo. »Vodo za umivanje nam greje sonce,« se resnično sliši zelo modno, vendar pa je treba pred odločitvijo za solarno ogrevanje dobro premisliti, predvsem pa preračunati, kolikšna bo investicija in kolikšen prihranek, na katerega lahko računamo.

Kdaj je solarno ogrevanje priporočljivo?

Dejstvo je, da sistem za ogrevanje s pomočjo sonca ni najbolj poceni, prav tako pa tudi ni v vsakem primeru učinkovito. Največ koristi nam lahko prinese poleti. Pozimi, ko sonca pogosto sploh ni, pa je solarno ogrevanje sanitarne vode lahko tudi povsem neuporabno. Prav zato, ker je učinkovitost tako odvisna od vremenskih pogojev, lahko od njega pri nas največ iztržijo tisti, ki živijo ne zgolj na dobrih sončnih legah, temveč tudi v nekoliko bolj »sončnem podnebju«, torej Primorci. V celinskem delu Slovenije pa pozimi gotovo ne bo tedna, ko si ne bi bilo potrebno za ogrevanje sanitarne vode pomagati tudi z drugimi sistemi za ogrevanje, na primer elektriko. In če je tako, potem izračunajte, koliko vložite in koliko prihranite – koliko bi plačali za ogrevanje vode na elektriko in koliko za investicijo v solarno ogrevanje?

Kako najbolj izkoristiti solarno ogrevanje?

Če želite živeti zeleno in ogrevati sanitarno vodo s pomočjo sonca vsaj ob lepem vremenu, potem potrebujete kakovosten sistem. Z njim bo solarno ogrevanje sanitarne vode mogoče tudi ob najmanjši meri sončnih žarkov, toplota pa se bo shranila v hranilnik toplote, s katerim si boste toplo vodo zagotovili za kar najdaljši čas. Prav hranilnik oziroma zalogovnik je bistven! Kaj pa, kadar ogrevanje s sončno energijo vendarle ne zadostuje? Takrat se vključi dogrevanje do izbrane temperature.

Če se odločite za solarno ogrevanje sanitarne vode, pomislite tudi na to, da se lahko to hkrati uporablja kot pomoč tudi pri ogrevanju prostorov. Toda spet je največ učinka tam, kjer je dovolj sonca.

Comments are closed.