Znano je, da je treba les dobro zaščititi, če želimo, da nam bo dolgo služil. Les imamo radi še posebej doma, saj našemu domu daje neko posebno toplino in nas pomirja. Lesene talne obloge so še vedno najbolj priljubljena izbira tal.

Lesene pa so tudi omare, mize, stoli in drugo pohištvo. Pri zaščiti lesa si lahko pomagamo z različnimi izdelki, predvsem pa to večina počne na način, da lesene površine barva ali lakira. Že res, da lak pred vlago neprodušno zapre dostop do lesa, vendarle pa je končni videz nekoliko manj naraven.

Za naraven videz uporabite vosek

Za zaščito lesa so na voljo različni izdelki, med katere spada tudi vosek za les. S pomočjo voska lahko les ne le zaščitimo, pač pa tudi poudarimo barve, videz in popravimo morebitne napake. Z voskanjem prav preprečimo UV žarkom, da bi poškodovali in postarali videz lesa.

Mat vosek za les TEKNOS HELO SOLANA WAX
Mat vosek za les TEKNOS HELO SOLANA WAX — KIST d.o.o.

Eden takšnih izdelkov, ki ne razočara, je zagotovo HELO SOLANA WAX mat vosek iz linije TEKNOS. Poleg tega, da je izdelan na vodni osnovi in zagotavlja UV zaščito, preprečuje tudi umazanijo in je vodoodbojen. Videz voskane lesene površine pa vedno ostane naraven.

Kaj voskamo?

Omenjen izdelek lahko brez težav uporabimo za voskanje različnih lesenih površin v zaprtih prostorih. Imate lesene obloge ali stropne plošče? Podarite jim zaščito in naraven videz, ki vas bo še dolgo navduševal v vašem toplem in prijaznem domu.

Za voskanje vam bodo hvaležna tudi lesena notranja vrata, letve in hlodovina. Prednost voska pred lakiranjem je vsekakor tudi v tem, da lesu ne daje »plastičnega« videza in ga ohranja takšnega, kot je v svoji osnovi.

Kombinacija oljenja in voskanja

Omenjena kombinacija se največkrat uporablja pri oljenju lesenih talnih oblog. Zanje je značilno, da jih velikokrat brusijo in lakirajo, kar pa seveda pomeni večje stroške, opremo in tudi mojstra, ki bo vse to naredil. Oljimo lahko kar sami, pri čemer pa je dobro poznati tudi opcijo z voskom, ki še dodatno zaščiti lesena tla. Ta so namreč med bolj obremenjenimi lesenimi površinami v našem domu.

Olja za lesene površine TEKNOS WOODEX
Olja za lesene površine TEKNOS WOODEX — KIST d.o.o.

Najbolje je uporabiti olje brez topil z voskom. Prednost oljenja tal je tudi v tem, da olje prodre globoko v les in ga zaščiti še od znotraj. Vosek pa seveda poskrbi, da se zaprejo morebitne razpoke in dostopi za vlago, ki bi sicer lahko uničila les. Kot zanimivost dodajmo, da je oljenje povsem enostavno in z njim opravimo sami, lahko pa olju z voskom primešamo tudi pigment.

Comments are closed.