Od načina ogrevanja doma ni odvisno zgolj naše dobro počutje, temveč v veliki meri tudi naše finance, zato je potrebno pri načrtovanju doma dobro premisliti o tem, kakšen ogrevalni sistem bomo izbrali. Veliko novograditeljev se odloči, da bo za toploto v njihovem domu ter za ogrevanje sanitarne vode skrbela toplotna črpalka. Hkrati z načrtovanjem vseh drugih instalacij v bodoči hiši je zato treba poskrbeti tudi za popoln načrt ogrevalnega sistema. Dobro je, da ima projektant ob začetku načrtovanja že prav vse podatke o tem, kako se bomo ogrevali oziroma kakšno vrsto toplotne črpalke bomo uporabljali, saj to vpliva na njegovo delo v celoti. Na ta način dobimo popolne načrte, hkrati pa tudi že lahko pridobimo popolno oceno stroškov investicije v ogrevanje – tako opreme, ki je potrebna, kot tudi stroškov same izvedbe.

Toplotna črpalka Mecaterm

Toplotna črpalka zemlja-voda (Mecaterm AQUA)Kot izjemno učinkovita toplotna črpalka se priporoča črpalka zemlja-voda, ki jo ponuja tudi podjetje Varme. Gre za črpalke znamke Mecaterm, katere domovina je Švedska. Prav Skandinavija se lahko na področju črpalk pohvali z najbolj bogatimi izkušnjami, zato so njihovi sistemi za ogrevanje tudi najbolj kakovostni.

Švedska toplotna črpalka Mecaterm prinaša kar nekaj prednosti pred konkurenco: ima večji uparjalnik in posledično večje izkoristke, dolgo življenjsko dobo, manj pogosto se vklaplja in izklaplja, odtaljevanje z električnim grelcem ni potrebno, zaradi inovativne VFC tehnologije tudi pri nizkih temperaturah ni potrebna pomoč električnega grelca …

So vas prednosti, ki jih ponuja skandinavska toplotna črpalka, prepričale? Potem je najbolje, da se že v fazi načrtovanja svojega novega doma obrnete na podjetje Varme, kjer vam bodo ponudili vse tehnične informacije. Prav tako bodo v sodelovanju s projektantom pripomogli k najboljšemu načrtovanju in kasnejši izvedbi ogrevanja. Ne gre namreč pozabiti, da je pri črpalkah zemlja-voda potrebno vzeti v obzir ne le delo v notranjosti objekta, temveč tudi zunaj njega. Potrebno je polaganje cevi v tla, saj črpalke zemlja-voda izkoriščajo toploto zemlje, in prav to jim prinaša največjo prednost pred drugimi tipi črpalk. Zemlja namreč tudi v najhujši zimi pod površjem ohranja temperaturo, ki omogoča enostavno in poceni ogrevanje.

Comments are closed.