Pasivna hiša se od klasične razlikuje že po sami arhitekturi. Zasnovana je namreč tako, da čim bolje izkorišča sončno energijo za ogrevanje v zimskem času, obenem pa izgublja izjemno malo energije. Tako pasivne hiše večinoma sploh ne potrebujejo radiatorjev. S prezračevalnim sistemom, ki je pri takšni hiši seveda obvezen, saj mora biti stavba zelo tesno zaprta, se v hišo dovajata tudi vsa potrebna toplota in svež zrak.

Pasivne hiše Rihter zagotavljajo visoko udobje ob nizki porabi

Želja vsakega izmed nas so zagotovo zdravi bivalni prostori ter prijetno bivanje ob nizkih stroških ogrevanja. Te želje se zavedamo predvsem tedaj, ko stroški energije narastejo ter dosegajo vrtoglave cene, kar se ponavadi zgodi na začetku ogrevalne sezone. Pasivna hiša vam omogoča, da bodo vaši stroški za energijo kar do 80 odstotkov nižji! Sliši se odlično, kajne? Vse to je seveda možno zaradi posebne in odlične izolacije, vgrajenega prezračevalnega sistema ter izkoriščanja toplote iz odpadnega zraka.

  • Montažna hiša Rihter 54

Kot zanimivost naj napišemo, da pasivna hiša za letno ogrevanje in pripravo sanitarne vode ne porabi več kot 15 kWh/m2, kar pomeni porabo 1,5 l ekstra lahkega kurilnega olja. Ob današnji ceni kurilnega olja to ne znese več kot 1 evro na kvadratni meter stanovanjske površine letno. Za primerjavo naj povemo, da je ta številka pri običajnih starejših hišah skoraj desetkrat višja, saj znaša okrog 120 do 200 kWh/m2 oziroma od 8 evrov na kvadratni meter letno.

Se vam morda zdijo ti podatki neverjetni? Tako se namreč dozdeva veliko ljudem, ki se odločijo za gradnjo pasivne hiše. Le-ti so kasneje, ko se rezultati udejanjijo tudi v praksi, resnično presenečeni. Prav zaradi omenjenih podatkov prebivalci v pasivni hiši pozimi ne nosijo debelih puloverjev in ne zmrzujejo, prav tako jim ni potrebno odpirati oken, da bi prišli do tako zaželenega svežega zraka.

Več o pasivnih hišah podjetja Rihter d.o.o. si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Se zanimate za gradnjo pasivne hiše in imate dodatna vprašanja? Svetujemo vam, da se obrnete na omenjeno podjetje, kjer vam bodo strokovnjaki z dolgoletnimi izkušnjami znali najbolje pomagati.

Comments are closed.