Kdo najpogosteje oddaja stanovanje v Ljubljani? So to starejše osebe, ki si ne morejo več privoščiti življenja v mestu? So to mladi, ki podedujejo stanovanja svojih staršev ali starih staršev? So to preračunljivi posamezniki, ki želijo nekaj zaslužiti? Zgodbe teh ljudi, ki oddajajo stanovanja v Ljubljani, so različne.

Ob zadnjem branju časopisa sem se prav zamislila, ko sem videla, koliko oglasov »oddam stanovanje Ljubljana« je objavljenih. Oddajajo se garsonjere, eno-, dvo- in trosobna stanovanja. Na voljo so v samem centru mesta, v bližini centra, pa tudi na obrobju Ljubljane. Razpoložljiva so povsem nova, prenovljena, delno prenovljena in starejša stanovanja po najrazličnejših cenah.

V oči mi je padlo kar nekaj oglasov za najem stanovanja v Ljubljani, kjer starejši ljudje oddajajo svoje stanovanje, a v njem sami še živijo. Običajno so tako preurejene večje hiše, kjer si lahko najemodajalci svoj dohodek precej povečajo, če oddajajo kakšno stanovanje znotraj svoje stanovanjske hiše. V večini primerov pride to v poštev predvsem za študente. Tako imamo zelo pozitivno situacijo – študenti dobijo ugodno prebivališče, najemodajalci pa lažje krijejo stroške bivanja.

Objava na nepremičninski spletni strani

Tudi prijateljica je pred kratkim objavila nepremičninski oglas »oddam stanovanje Ljubljana«. Ona je hišo podedovala in sama ni želela živeti v njej, ker sta si s partnerjem uredila stanovanje drugje. Nekaj je investirala v prenovo hiše in uredila prijetna majhna stanovanja za študente in pare. Tako so v podedovani hiši nastala 3 manjša stanovanja, skupaj za 5 ali 6 ljudi.

Ker je bila hiša na ugodni lokaciji, pa tudi cena je bila dostopna, je vsa tri stanovanja zelo hitro oddala. Oglas je objavila na spletni strani, ki se ukvarja z nepremičninami – www.c21.si. Oglasili so se le resni, v prvih treh dneh si jih je kar nekaj ogledalo stanovanja. Imela je to prednost, da je zaradi velikega povpraševanja lahko sama izbirala svoje najemnike. Izbrala je le tiste, za katere je pričakovala, da z njimi ne bo imela nikakršnih težav.

Dogovorili so se za ceno najemnine, podpisali so letne pogodbe in položili varščino. Po enem letu so se vsi odločili za podaljšanje pogodbe in s tem prijateljici prihranili kar nekaj težav ob menjavi najemnikov. Oglasa »oddam stanovanje Ljubljana« naslednje leto ni bilo treba objaviti.

Comments are closed.