Delo v gozdu se morda za koga sliši romantično, saj poteka v krasnem okolju na svežem zraku, a zavedati se je potrebno, da je takšno delo tudi precej nevarno. Prav zato je še kako pomembno, da se gozdar tega zaveda in za svojo varnost poskrbi z ustrezno zaščitno opremo.

Med nepogrešljive vsekakor sodijo gozdarski čevlji in čelada, saj je delo v gozdu pogosto nepredvidljivo. Padanje dreves, požaganih ali odlomljenih vej ter rokovanje z zahtevnim orodjem so vsekakor razlogi, zaradi katerih velja biti pri delu v gozdu še kako previden.

Ustrezni gozdarski čevlji

Delo gozdarja vsakodnevno poteka v zahtevnem okolju in z orodji, ki lahko ob kančku neprevidnosti povzročijo precejšnje težave. Eno teh orodij je seveda motorna žaga, zato je pomembno, da je obutev za gozdarje protiurezna. To pomeni, da vsebuje zaščito v primeru nezgode z motorno žago.

Gozdarski čevlji Haix Protector Light
Gozdarski čevlji Haix Protector Light — Lesoteka trgovine d.o.o.

Gozdarski čevlji pa morajo zaščititi noge gozdarja tudi pred različnimi vremenskimi vplivi. Denimo pred udorom snega, vode ali blata v čevelj, hkrati pa mora podplat nuditi ustrezno oporo in oprijem na zahtevnem in raznolikem terenu.

Zaščita glave

Kot smo že omenili, v gozdu na delavca preti kar nekaj različnih nevarnosti. Pri podiranju dreves, žaganju vej in drugih gozdarskih opravilih je nujno potrebno poskrbeti za varnost glave. V ta namen najbolje služijo kvalitetne gozdarske čelade, ki imajo lahko tudi nekaj dodatkov.

Gozdarska čelada Pfanner Protos
Gozdarska čelada Pfanner Protos — Lesoteka trgovine d.o.o.

Ker je delo z motorno žago precej glasno, je ključnega pomena zaščititi tudi ušesa. Tako imajo nekatere gozdarske čelade ustrezno nameščene glušnike, poleg njih pa še mrežico za zaščito obraza pred letečimi delci in vejevjem. Zelo pomembno je, da je takšna čelada prave velikosti in da omogoča dobro prezračevanje.

Gozdar mora biti opazen

Če se sprašujete, zakaj so gozdarji navadno odeti v zaščitna oblačila kričečih barv, je to zato, da so med drevjem in vejevjem bolj opazni. Zelo pomembno je tudi, da njihova zaščitna oprema ustreza njihovim zahtevam, saj nikakor ne sme biti preohlapna ali pretesna.

Gozdarska oblačila Husqvarna Technical
Gozdarska oblačila Husqvarna Technical — Lesoteka trgovine d.o.o.

V pretesnih oblačilih se delavec težko giblje in so s tem njegovi manevri manj varni, pri ohlapnih pa obstaja nevarnost, da jih za rokav ali hlačnico zagrabi kakšen stroj ali orodje. Prav zato imajo gozdarska oblačila na rokavih in hlačnicah navadno ustrezne manšete oziroma patent.

Kaj vse potrebuje gozdar?

Za delo v gozdu se mora gozdar ustrezno obleči in zaščititi ranljive dele telesa. O čeladi in čevljih smo že nekaj povedali. Prav tako o oblačilih, ki so narejena iz trpežnih materialov, na določenih delih ojačana in poskrbijo tudi za pretok zraka. Hlače imajo lahko naramnice in ojačan kolenski del, ki dovoljuje upogibanje. Potem pa so tu še zaščitne rokavice, ki morajo biti na eni strani trpežne in ščititi roke delavca, na drugi pa mu omogočati karseda dober oprijem in občutek orodja v rokah.

Zaščitne rokavice Husqvarna Classic
Zaščitne rokavice Husqvarna Classic — Lesoteka trgovine d.o.o.

Tako kot oprema skrbi za gozdarja, pa mora tudi on poskrbeti zanjo. Prav zato je potrebno ustrezno skrbeti denimo za gozdarske čevlje, kar se stori s kremo za čevlje. Ta s svojim voskastim nanosom poskrbi, da površina čevlja ostane nepremočljiva.

Delo z motorno žago pa povzroča tudi precej izpusta izpušnih plinov, ki jih je potrebno zadržati stran od svojih pljuč. V podjetju LESOTEKA TRGOVINE d.o.o. poleg vse prej naštete opreme nudijo tudi ustrezne FPP maske.

Comments are closed.