Če si želite kupiti kolo, ki je primerno za skoraj katero koli površino, ki se brez težav prilagodi različnim kolesarjem in je primerno tako za dolge kot krajše razdalje, si morate priskrbeti gravel kolo.

Poznavalci koles lahko potrdijo, da so gravel kolesa trenutno izredno priljubljena tudi zato, ker se trudijo zadovoljiti različnim potrebam kolesarjev. To je namreč kolo, ki ga lahko brez težav uporabite za vožnjo v službo kot tudi za kolesarjenje po makadamskih poteh. To pomeni, da vam bo služilo za različne priložnosti.

Kaj je gravel kolo?

Veliko kolesarjev še vedno ne pozna tega vsestranskega kolesa. Gravel kolo se pogosto povezuje z avanturističnim kolesarjenjem, vendar pa je to v prvi vrsti cestno kolo, ki pa je oblikovano tako, da se brez težav spopada z različnimi površinami.

Gravel kolo Cannondale Topstone 0
Gravel kolo Cannondale Topstone 0 (Extreme Vital)

Odlično je tudi za enodnevne izlete po manj prometnih cestah, saj nanj lahko dodate različne dodatke. Odlikuje ga bolj odporna in robustna struktura, kot jo imajo cestna kolesa, ima večje prestavno razmerje in ponuja tudi možnost vgradnje širših koles.

Kdaj lahko uporabimo gravel kolo?

Ker je to kolo resnično vsestransko, se odlično znajde v različnih razmerah. Primerno je za vsak kolesarski slog, razen za zelo hitro cestno kolesarjenje. Zaradi širših pnevmatik in večjega števila prestav je odlično tudi za terenske vožnje, makadamske in divje poti.

Karakteristike gravel kolesa

Gravel kolo je v prvi vrsti izdelano tako, da kolesarju nudi maksimalno udobje med vožnjo. Daljša medosna razdalja znatno prispeva k stabilnosti na vsaki površini in pripomore k prijetnemu kolesarjenju tudi na daljših poteh. Njegova oblika kolesarju omogoča bolj pokončen in udoben položaj, zaradi česar postaja vse bolj zaželeno kolo.

Žensko gravel kolo Specialized Diverge Carbon
Žensko gravel kolo Specialized Diverge Carbon (Extreme Vital)

Kolesarju omogoča boljše zmogljivosti tudi pri nizkih hitrostih, brez občutka »rožljanja«, ki je značilno za nekatera visoko zmogljiva kolesa. Okvir gravel kolesa je težji od okvirja cestnega, kar mu zagotavlja dolgo življenjsko dobo in možnost obremenitve s prtljago. K stabilnosti prispevajo tudi debelejše pnevmatike, ki omogočajo odličen oprijem površine.

Komu torej priporočamo gravel kolo?

Z nakupom gravel kolesa bo zagotovo zadovoljen vsak uporabnik. Kljub temu lahko izpostavimo profile, ki jim je kolo pisano na kožo. Pred nakupom morate dobro premisliti, ali so podane karakteristike primerne za vas. Vprašati se morate, kaj vas najbolj pritegne pri kolesu, kje običajno kolesarite, imate prostor za shranjevanje dodatnega kolesa, kolikšen proračun imate.

1. Za kolesarske popotnike

Ker ima gravel kolo robustno in močno ogrodje, je primerno tudi za prevoz prtljage. To pomeni, da je idealno za potovanja s kolesom in za kolesarjenje na dolge razdalje. Veliko kolesarjev se z veseljem odpravi na večdnevno pot, na kateri bo gravel kolo odličen partner.

Ravno tako je primerno za daljše enodnevne izlete, na katerih je ravno tako potrebna prtljaga, v katero si lahko spravite najnujnejše stvari.

2. Za ljubitelje avanture

Če obožujete kolesarjenje v naravi, po makadamskih cestah, je to zagotovo kolo, ki bo zadovoljilo vaše potrebe. To ni kolo, ki ga boste lahko uporabljali pri spustu na nevarnih strminah in pobočjih. Če ste obsedeni s hitrimi spusti po gorskih pobočjih, gravel kolo zagotovo ni primerno za vas, saj ga ne boste uporabljali. Če uživate v udobju med vožnjo, pa boste v gravel kolesu zagotovo našli svojega zaveznika.

3. Za vse, ki iščete vsestransko kolo

Gravel kolo se odlikuje predvsem v svoji vsestranskosti in stabilnosti med vožnjo, ki preprečuje neprijetne padce. Če se radi vozite po cesti, vendar pa nočete biti omejeni le na asfalt, je gravel kolo odlična izbira. Z njim boste lahko uživali tudi na blatnih površinah, ki so marsikateremu kolesarju pravi užitek.

Vir: https://www.infotehna.si/gravel-kolo

Comments are closed.