Celodnevni izleti v naravo, pri katerih raziskujemo lepote naše okolice ali se tudi ukvarjamo s športom, so v veselje vse več ljudem. Prijetno si je namreč privoščiti pobeg proč od skrbi in si privoščiti nekaj svežega zraka. Na pot s seboj običajno vzamemo pijačo, prigrizke oziroma hrano in športne pripomočke, pozabimo pa, da je lahko udejstvovanje v naravi tudi naporno. Prav zaradi tega je vse več ljubiteljev narave, ki se odločijo, da bodo s seboj vzeli tudi kaj takšnega, kar jim bo pomagalo nekoliko počiti, v miru posedeti, morda pa tudi za trenutek zadremati. In prav to omogoča viseča mreža. Včasih so bile mreže bolj kot ne namenjene poletnemu kampiranju ob morju, danes pa ni nič nenavadnega, če kakšno srečamo ob reki, v gozdu, ob sprehajalni poti …

Zakaj je viseča mreža postala ponovno tako zelo priljubljena?

Novo tisočletje je prineslo zavest, da se moramo za zdrav življenjski stil ponovno obrniti k naravi. Vse več je ljudi, ki se odločajo za zdravo prehrano in se veliko gibajo – če je le mogoče zunaj, v naravi. Športi, pri katerih se znajdemo daleč proč od civilizacije, so vse bolj priljubljeni, in ker imamo ljudje kljub vsemu še vedno radi udobje, brez viseče mreže ne gre.

  • Viseča mreža La Siesta (1)

Če si v naravo nesemo majhen gorilnik, na katerem si lahko pripravimo obrok, zakaj nam potem ne bi bila na voljo tudi viseča mreža, da lahko počijemo? V kolikor smo cel dan zunaj in telesno aktivni, je namreč še kako potrebno, da si tudi nekoliko odpočijemo. Posedanje in ležanje na tleh pa ni ravno prva izbira. Tla so mokra, trda, mrzla in umazana. Torej vse tisto, kar viseča mreža gotovo ni.

Kdo je najbolj navdušen nad visečimi mrežami?

V naravo se pogosto odpravi cela družina. Kadar smo dlje časa na isti točki, na primer na jasi ob gozdu, bodo otroci z veseljem izkoristili priložnost, da se na viseči mreži nekoliko pogugajo, predvsem malčki pa si lahko privoščijo tudi popoldanski spanec, po katerem bodo spet veselo razpoloženi. Prav tako mrežo z veseljem izkoristijo »podporni člani« v družini. Če se očka in otroci v bližini vozijo po gozdnih poteh, se lahko mama mirno sprosti v mreži in prebere nekaj strani svoje knjige.

Sicer pa je viseča mreža na kožo pisana tudi športnikom, ki med treningom potrebujejo nekaj počitka in predaha, kajne?

Izbira mrež je pestra!

Nekoč so nam bile na voljo pletene mreže za eno osebo, ki so imele na obeh koncih leseni deščici, ki sta držali mrežo narazen. Danes pa so nam na voljo tudi mreže brez teh, ki jih enostavno potlačimo v majhno torbico in jih je zaradi majhne prostornine povsem enostavno kamor koli vzeti  s seboj. Viseča mreža je lahko tudi za dve osebi, pisana in enobarvna, podložena ali iz vodoodpornega materiala – torej pri izbiri gotovo ne bo težav.

Comments are closed.