Kazni za cestno prometne prekrške so precej visoke, a na drugi strani je neupoštevanje pravil lahko tudi nevarno. Včasih voznik kakšno zadevo spregleda, spet drugič morda ravna nespametno ali pa se prekrška niti dobro ne zaveda.

Najhujša kazen za voznika, poleg finančne seveda, je tista, ko izgubi vozniško dovoljenje. In to se še kaj hitro pripeti, kadar pride do vožnje pod vplivom alkohola. Ko takšnega voznika zaustavi naključna policijska kontrola, je zadeva bolj ali manj zaključena. Sledita odvzem vozniške in prepoved nadaljnje vožnje.

Kaj pa sedaj?

Seveda je prvi trenutek videti nerešljivo, a dobro je vedeti, da je odvzeto vozniško dovoljenje možno dobiti nazaj. Čeprav je morda kazen visoka in ste prekoračili maksimalno število kazenskih točk, pa zakon tudi v tem primeru omogoča, da zadevo rešite, ne da bi ponovno opravljali vozniški izpit.

Pravno svetovanje ob odvzemu vozniškega dovoljenja
Ob odvzemu vozniškega dovoljenja se obrnite na pravno pomoč.

Zelo dobro, toda kako? Tako se sprašuje večina in najboljši odgovor na to vprašanje bi bil, da se poišče pravno pomoč strokovnjakov, ki na tem področju poznajo vsako črko zakona. Na ta način pridemo tudi do dragocenih informacij o samem postopku ter kako in predvsem kdaj ukrepati. Verjemite, precej ceneje bo kot ponovno opravljanje izpita.

Kdaj pride do odvzema dovoljenja?

Za odvzem vozniškega dovoljenja zaradi alkohola se policist odloči v primeru, ko voznik preseže dovoljeno mejo alkohola v telesu, ki znaša 0,24 miligrama na liter izdihanega zraka oziroma 0,5 grama na kilogram krvi. V tem primeru sledi najmanj 300 € kazni in 4 kazenske točke. Če ste imeli nekaj kazenskih točk že od prej, se te seveda seštejejo.

Alkohol v krvi nad dovoljeno mejo
Ko zaradi preveč alkohola pride do odvzema vozniškega dovoljenja.

Ko seštevek doseže ali preseže 18 kazenskih točk, sledi odvzem vozniškega dovoljenja. Maksimalna kazen zaradi vožnje pod vplivom alkohola se izvede v primeru, ko voznik prekorači 0,52 mg/l. V tem primeru sledi finančna kazen 1200 € in 18 kazenskih točk, odvzem vozniškega dovoljenja ter v določenih primerih celo pridržanje na policijski postaji.

Primeri, ko alkohola ne sme biti nič

Čeprav velja prej omenjena toleranca, pa obstajajo tudi vozniki, ki ne smejo zaužiti niti kapljice alkohola. Gre za mlade voznike in tiste, ki se s tem ukvarjajo poklicno. Prevoz oseb ali blaga, vozniki avtobusov in tovornjakov, učitelji vožnje, spremljevalci mladih voznikov itd.

V primeru, da takšen voznik ob policijski kontroli napiha karkoli razen 0,00 promila, je lahko ob vozniško dovoljenje. Vsekakor pa ne obupajte, če se vam je pripetilo kaj od naštetega, ampak raje poiščite mnenje pravnega strokovnjaka, ki vam bo pomagal v kar najkrajšem času dobiti vozniško dovoljenje nazaj.

Comments are closed.