Krivljenje cevi je sestavljeno iz vrste proizvodnih postopkov, ki spremenijo obliko cevi, da se ustvari želena geometrija ali lastnosti, ki ustrezajo določenim zahtevam. Upogibati in kriviti je mogoče tako surove cevi kot tudi lasersko izrezane cevi.

V mnogih primerih je rezanje pripravljalna faza pred začetkom krivljenja. V nadaljevanju boste našli odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj, ki se tičejo proizvodnje ter krivljenja oziroma upogibanja cevi in profilov.

Kako pridobiti ponudbo?

Če želite pridobiti ponudbo za rezanje ali upogibanje cevi, začnite s prenosom podprte datoteke 3D CAD svojega dela. Če ima vaš del tako izrezane kot upognjene elemente, izberite postopek upogibanja cevi.

Ne pozabite navesti količine, ki jo potrebujete, in morebitne dodatne zahteve, kot so končna obdelava, luknje z zarezo itd. Če imate še morebitne 2D-risbe, dodajte tudi te. V primeru, da načrtov nimate, povprašajte pri proizvajalcu, ali vam jim lahko uredijo oni ter po kakšni ceni.

Kako doseči ustrezen kot upogiba?

Če ste kdaj poskušali nekaj upogniti, ste morda doživeli, da se je obdelovanec po upogibanju poskušal vrniti v prvotno obliko. Pri tem pride do tako imenovanega vzmetenja. Če na primer upognete cev pod kotom 60°, se bo samodejno vrnila za nekaj stopinj nazaj, zaradi česar bo kot manjši od 60°.

CNC krivljenje cevi s trnom
Krivljenje cevi s trnom, kjer je stroj v celoti CNC krmiljen.

Zato je pomembno, da se pri upogibanju cevi upošteva ta reakcija. Če na primer cev odskoči nazaj do kota 57°, jo je treba upogniti do kota 63°, da se ustvari želeni kot 60°.

Kako poteka krivljenje cevi s trnom?

Cevi krivimo s pomočjo CNC strojev in ustreznega računalniškega programa, s trnom ali brez. Krivljenje cevi s trnom je lahko v pomoč pri podpiranju in preprečevanju poškodb cevi, vendar pa odpira tudi nekaj možnosti za potencialne napake.

Namen uporabe trna je sicer ohraniti prvotno okroglo, kvadratno, pravokotno ali drugo obliko cevi v celotnem loku ovinka. Cevi namreč niso nujno zgolj okrogle.

V katere namene se krivi cevi?

Krivljenje cevi je precejkrat uporabljen postopek pri obdelavi kovin. Potrebujemo ga pri izdelavi izpušnih cevi, ograj, cevi za industrijo in denimo vodovodnih cevi. Veliko glasbil je izdelanih iz različnih cevi. Pomislimo samo na pihala ter vse tiste zavite in kompleksne oblike.

Kakšne oblike cevi se lahko krivi?

Različni izdelki, ki so izdelani iz cevi, narekujejo tudi njihove različne oblike. Tako ni nič nenavadnega, da obstaja potreba po krivljenju okroglih, kvadratnih, pravokotnih, elipsastih in drugih ceveh. Če si ne predstavljate, za kaj vse se uporabljajo, pomislite samo na noge stolov in miz, ogrodja za kolesa, motorje, različne ograje, pohištvo in še in še.

Katere lastnosti kovine je treba upoštevati?

Pri krivljenju je treba upoštevati nekaj različnih lastnosti kovine. Ker se na cev in material izvaja določena sila, mora biti stroj ustrezno programiran glede na vrsto materiala, iz katerega je cev izdelana.

Zagotovo pa so osnovne lastnosti, ki jih je treba upoštevati: trdnost, debelina stene, polmer upogiba in vrednost materialnega raztezka. Krivljenje cevi je najbolje prepustiti strokovnjakom.

Kako je s krivljenjem aluminijastih cevi?

V resnici je krivljenje cevi iz aluminija najbolj preprosto, saj gre za relativno mehak material, ki ga je lahko kriviti. Vendarle pa velja opozorilo, da se enostavno krivljenje aluminijastih cevi nanaša na tiste, ki so izdelane iz čistega aluminija.

Pri krivljenju teh cevi sicer lahko pride do gubanja materiala, katerega se odpravi s tehniko polnjenja cevi, pri kateri cev napolnimo s peskom ali podobnim materialom, ki ga ni mogoče stisniti.

Comments are closed.