Tudi vi že komaj čakate, da se boste s svojim malčkom odpravili na zasnežene poljane? Morda še ne veste, a otroci so že v zgodnjem otroštvu zelo navdušeni nad različnimi oblikami gibanja. Smučanje, ki poteka na snegu, jim zagotovo pospeši bitje srčka. V nadaljevanju članka vam bomo zato razkrili, kdaj in kako s svojim otrokom prvič na smučišče.

Resda lahko že leto in pol ali dve leti star otrok ponosno stoji na svojih majhnih smučkah in uspešno lovi ravnotežje. A vseeno je za večino otrok najbolje, da se s smučkami srečajo takrat, ko so stari 3 leta ali več. Se kljub temu ne morete odpovedati temu, da bi otroka že prej seznanili s tem, kako je občutiti drsenje na snegu? Potem mu priskrbite plastične smuči s trakovi, ki se čez zimske čevlje kar napnejo. Vsekakor morate izbrati opremo, v kateri se bo vaš malček res dobro počutil.

Pri tem naj napišemo še en dobronameren nasvet. Preden boste otroku na snegu prvič nadeli smučarske čevlje in smuči, naj smučarsko opremo spozna že doma. Pustite mu, da se v pancarjih sprehodi po stanovanju, saj se mora navaditi na poseben občutek tega trdega in visokega čevlja. Najbolje bo, da ga s smučkami postavite kar na preprogo, tako bo dobil tudi približen občutek, kako je stati na mehkem snegu. Številne otroške smuči po ugodnih cenah so na voljo v trgovinah Extreme Vital, njihovo ponudbo pa si lahko ogledate tudi na spletu.

Kje malčka prvič postaviti na sneg?

To naj se zgodi na klancu, ki je zelo položen in dobro utrjen, primeren prav za otroke, ki se šele začenjajo učiti smučanja. Seveda se vam zato ni potrebno odpraviti na pravo smučišče, saj lahko takšen primeren klanec zagotovo najdete tudi v bližini svojega doma.

Po vsej verjetnosti pa bo vaš otrok po nekaj dnevih spuščanja po položnem klancu že toliko napredoval, da si bo zaželel več. Takrat ga le odpeljite na katero izmed smučišč, ki imajo urejene položne proge.

Boste svojega otroka vpisali v šolo smučanja?

Šole smučanja po večini sprejemajo otroke, ki so stari od štiri ali pet let naprej. Za mlajše otroke šole še ne priporočamo, saj niso dovolj pozorni, pa tudi motorične sposobnosti še niso dovolj razvite. Res pa je, da se otroci med seboj zelo razlikujejo.

Ko se enkrat otrok že vozi po snegu, je vsekakor smotrno načrtovati vsaj nekaj ur vožnje v spremstvu s pravim učiteljem. Ne smete pozabiti še na to, da bodo otroci veliko raje sledili navodilom učitelja kot navodilom staršev. Poleg tega učitelji dobro poznajo pravilne pristope in številne vaje, s katerim bodo vašega malčka zares navdušili za smučanje.

Comments are closed.