Ste vedeli, da ima glasba velik vpliv na funkcijo in zgradbo možganov? Raziskave kažejo na to, da imajo glasbeniki bolje razvit del, ki povezuje levo in desno hemisfero. Njihovo delovanje možganov je zato bolj uravnovešeno. Enako velja za vse tiste, ki glasbo pogosto poslušajo. Za oboje velja še, da imajo bolje razvito prostorsko orientacijo, so bolj družabni in tudi hitreje razmišljajo.

Sicer pa zagotovo sami veste, da določena vrsta glasbe, kjer so prisotna določena glasbila, deluje povsem drugače na vas kot pa kakšna druga. Če pri poslušanju določenega inštrumenta postanete veseli, se lahko zgodi, da pri poslušanju drugega postanete otožni.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj konkretnih primerov, kako igranje glasbila oziroma določene vrste glasbe vpliva na možgane in telo.

Nežna glasba vpliva na srce in srčni utrip

Pri poslušanju nežne glasbe dosežemo vpliv na srce in njegov utrip. Pri tem se upočasni bitje srca ter se vzpostavi reden ritem. Najbolje se je pri tem izkazala glasba, igrana na klavir.

Če ste na primer pet minut izpostavljeni melodijam klavirja, se lahko zmanjša možnost srčnega napada, obenem se počasneje izloča kortizol. To je hormon, ki se sprošča v stresnih situacijah.

Vpliv glasbe na vedenje in inteligenco otrok

Določena glasbila oziroma glasba ima izjemen vpliv tudi na vedenje in inteligenco otrok. Dokazano je, da že v maternici pomaga pri razvoju možganov. Nosečnicam mnogi pogosto ravno zato priporočajo poslušanje klasične glasbe.

Če boste svojemu malčku že v zgodnjih letih omogočili igranje na kateri koli inštrument, se mu bo s tem povečala sposobnost koncentracije, imel bo boljše motorične spretnosti in bo bolj potrpežljiv. Ravno tako se bo znal veliko hitreje pomiriti, dokazano boljši pa so takšni otroci tudi pri matematiki in usvajanju jezika.

Glasba izboljšuje delovanje imunskega sistema

Če boste samo četrt ure poslušali zborovsko ali klasično glasbo, bo ta zelo pozitivno vplivala na vaše notranje organe in delovanje žlez. S tem boste dosegli enakomerno pretakanje telesnih tekočin.

Ta vrsta glasbe spodbuja še razvoj dopamina, ki mu pogosto rečemo kar ljubezenski hormon, ter protiteles, ki se uspešno borijo proti najrazličnejšim boleznim.

Vpliv glasbe na spomin in učenje

Nežna glasba v ozadju lahko zelo pomaga pri predelovanju zapletenih in dolgih nalog. Tiha glasba pozitivno vpliva tudi na koncentracijo. Zanimiva je raziskava, ki pravi, da baročna glasba zelo dobro vpliva na učenje tujih jezikov in recitiranje poezije.

Lažje opravljanje fizičnih aktivnosti ob glasbi

Primerna glasba oziroma vrsta glasbil v njej lahko dviguje nivo energije ter tako vpliva na naše psihično stanje. Pri tekačih zato lahko kar pogosto opazite, da imajo v ušesih slušalke. Ob tem verjetno niti niso tako pozorni na utrujene in boleče noge.

Comments are closed.