Team building je lahko namenski in poteka na primer enkrat letno, ko se vsi zaposleni odpravijo na izlet ali se družijo ob kakšni prijetni aktivnosti. Na primer ob ogledu proizvodnje, na nogometni tekmi podjetja, na bowlingu in podobno. Lahko pa se ga lotimo nekoliko bolj subtilno in skrbimo, da ekipa ostane povezana in dobro sodeluje, ne da bi se člani kolektiva sploh zavedali, da so aktivnosti namenjene učvrstitvi sodelovanja in s tem napredku podjetja.

Team building brez velikega pompa

Vsi zaposleni si želijo predvsem priznanja za svoje sodelovanje in zahvale, ker v svoje delo vlagajo trud. Vodja ekipe jim lahko pove, da jih ceni, ne da bi bilo za to potrebnega kaj posebnega. Kako?

Občutek, da je vsakdo del ekipe in njen pomemben člen, je mogoče krepiti tako, da spremljamo tudi zasebno življenje zaposlenih. Kadar ima kateri rojstni dan, naj ga v službi pričaka manjše presenečenje – morda zgolj nekoliko daljši odmor za kavo, ob katerem se postreže s pecivom. Ravno tako je pol urice proslavljanja zelo učinkovite, kadar se kdo od zaposlenih poroči ali preseli, dobi otroka.

Otroci so drugi dejavnik, na katerega je potrebno biti pozoren, če želimo, da bodo zaposleni čutili večjo pripadnost in bodo zato pri delu še bolj učinkoviti. Enak učinek kot drag team building lahko dosežemo, če v decembru v podjetje povabimo otroke zaposlenih in poskrbimo za druženje z obdaritvijo. Vključimo pa lahko tudi cele družine – znotraj podjetja na primer »ustanovimo« planinski krožek in se enkrat mesečno s celimi družinami odpravimo na bližnji hrib, kjer poteka prijetno druženje.

Izlet v gore
Izlet v gore zagotovo združuje prijetno s koristnim.

Vedno je pomembno, da podjetje tudi skupaj obeleži nove dosežke. Je poslalo na trg nov izdelek? Ne predstavite ga samo zunanjim javnostim, temveč tudi zaposlenim. Naj se z njim poistovetijo in s ponosom povedo, kako so ga pomagali ustvariti.

Tisto povezovanje, ki odtehta precej več kot drag team building, pa je seveda komunikacija med zaposlenimi na različnih nivojih. Direktor, ki se vsak teden sprehodi skozi proizvodnjo in zaposlene povpraša o počutju in težavah, lahko doseže velike uspehe že zato, ker mu bodo zaposleni zaupali, prav tako pa pogosto postregli tudi s kakšno zanimivo idejo.

Zaposlenim velja vedno pokazati, da nas zanima tudi njihovo zdravje. Odličen team building je lahko petnajst minut skupnega razgibavanja med odmorom ali pred pričetkom dela!

Najbolj zanimiv team building

Kaj pa takrat, kadar želite svojo ekipo popeljati nekam, kjer bo team building potekal izven službenih prostorov? Ni nujno, da povabite na športne aktivnosti, kjer se bodo dobro počutili le tisti, ki so fizično dobro pripravljeni. Povabite jih v živalski vrt, na kmetijo, na jahanje, na njim tujo dejavnost (na primer golf), v sobo pobega, na bowling, na jogo, na dan taborjenja, na učenje bobnanja, na tečaj peke kruha …

Možnosti je zares veliko. Že veste, katero boste izbrali naslednjič?

Comments are closed.